Câte proiecte s-au depus pe programul care a declanșat criza politică? Cseke Attila: Am constatat cu bucurie că toți primarii USR-PLUS au cerut finanțare prin „Anghel Saligny”

Câte proiecte s-au depus pe programul care a declanșat criza politică? Cseke Attila: Am constatat cu bucurie că toți primarii USR-PLUS au cerut finanțare prin „Anghel Saligny”
Ministrul demis al Dezvoltării, Cseke Attila / Sursa: Guvernul României
Publicat: 09/11/2021, 15:58

Cseke Attila, ministrul demis al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a anunțat, marți, că aproape toate unitățile administrativ-teritoriale au depus cerere de finanțare Program Național de Investiții „Anghel Saligny” – PNDL 3, inclusiv cele conduse de primari de la Uniunea Salvați România, făcând referire la startul crizei politice, de la începutul lunii septembrie, când includerea programului în ședința Executivului a produs tensiuni în coaliția de guvernare până la retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Cîțu de către partenerii de la USR și ulterior depunerea unei moțiuni de cenzură.

Investițiile în rețeaua de apă și canalizare și modernizarea drumurilor sunt importante și necesare, fapt dovedit de cererile de finanțare pentru aceste proiecte depuse de 97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, conform unui comunicat al instuției trimis după ce termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură finanțate de Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost încheiat marți, 9 noiembrie, la ora 00.00.

Proiectul de OUG pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din 3 septembrie și a fost adoptat, după ce premierul Florin Cîțu l-a remaniat pe ministrul Justiției, Stelian Ion (USR).

Potrivit informațiilor MDLPA, dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Printre cele care au depus proiecte se numără toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București.

„Finanțare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului”

„Am constatat cu bucurie că toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare prin Anghel Saligny. Înseamnă că USR-PLUS a înțeles, în cele din urmă, că este nevoie de acest program de finanțare și că este unul bine gândit, care merită accesat”, a ținut să precizeze Czeke Attila.

Conform datelor instuției, suma totală a cererilor de finanțare este de 137,59 de miliarde de lei, cerute de 3.174 de UAT-uri pentru 7.545 de proiecte, în condițiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde

„Am prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraș, municipiu, județ și sector, o sumă minimă. Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puțin o investiție, dacă cererea de finanțare a fost depusă corect. Dorim, astfel, să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României și o finanțare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului”, a declarat ministrul demis al Dezvoltării, Cseke Attila, care este și interimar, la Sănătate, după plecarea USR de la guvernare.

„Accesul la apă este un serviciu de bază, nu un lux, drumurile reabilitate pe care se poate circula în condiții de siguranță nu sunt un lux. Faptul că au fost depuse cereri de finanțare pentru o sumă aproape triplă față de cea alocată arată că a fost nevoie de acest instrument de finanțare”, a spus Cseke Attila.

Ministrul demis a amintit că prin Programul „Anghel Saligny” se vor finanța și investiții în rețeaua de distribuire a gazelor, iar depunerea de cereri în acest sens va fi deschisă în curând de minister. „Dintre cele 81 de unități administrativ-teritoriale care nu au depus încă cerere prin Programul de finanțare Anghel Saligny, cunosc cel puțin o localitate care dorește să acceseze fonduri pentru dezvoltarea rețelei de gaze, și s-a înregistrat deja pentru a putea depune proiectul online. Ne putem aștepta ca și acest număr de 81 să fie diminuat odată ce vom deschide sesiunea de depuneri de cereri pentru investițiile în rețeaua de gaze”, a subliniat Cseke Attila.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?